Legalisatie en verificatie van documenten

Wilt u zich inschrijven bij de gemeente, trouwen, scheiden of een kind erkennen op basis van buitenlandse documenten? Voor documenten uit een aantal landen, zoals akten en rechterlijke uitspraken, is aanvullende zekerheid nodig over de echtheid of zelfs de inhoudelijke betrouwbaarheid. Bij de gemeente kunt u informeren of legalisatie of verificatie van uw documenten noodzakelijk is.

Aan legalisatie kan men de conclusie verbinden dat de betreffende handtekening is gezet door de persoon die met naam is genoemd in de legalisatieverklaring. Bij verificatie wordt onderzocht of het document inhoudelijk ook betrouwbaar is. Een aantal landen heeft met elkaar afgesproken dat een enkelvoudige legalisatie voldoende is (het Apostilleverdrag). Meer informatie hierover vindt u op de site van de Rijksoverheid.

Een verzoek tot verificatie wordt vrijwel altijd door de instantie gedaan die het document nodig heeft. Deze richt een verzoek aan de gemeente. De gemeente stuurt het verzoek door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na onderzoek voorziet het ministerie van Buitenlandse Zaken het document van een begeleidend schrijven en stuurt het door naar uw gemeente. In dit schrijven geeft het ministerie aan of het document vals of vervalst is, of dat het wordt geaccepteerd.

Wilt u meer informatie over de legalisatie en verificatie van documenten, maakt u dan een afspraak digitaal of telefonsich via 14035.