Toespraak burgemeester

Lees hier de toespraak van burgemeester Joan de Zwart-Bloch.

portretfoto burgemeester Joan de Zwart-BlochBeste inwoners,

Vrijheid en veiligheid is het grootste goed dat er is. En juist nu, op het moment dat we dit jaar 75 jaar vrijheid groots zouden vieren, worden we als gemeenschap geconfronteerd met beperkingen van onze vrijheid zoals we die tot voor kort niet gewend waren. Ook ons gevoel van veiligheid heeft, door die onzichtbare vijand die corona heet, een andere dimensie gekregen. 

Nu gaat het om een virus. In de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen die daaraan voorafgingen en daarna kwamen, ging het om wreedheden die mensen elkaar aandeden. Eer, angst, wraak en vergelding zijn vaak de onderliggende factoren om zonder respect voor de integriteit van anderen tot de meest gruwelijke daden te komen. Een hele generatie die nu in ons land opgroeit, heeft dit gelukkig nooit aan den lijve hoeven ondervinden. Maar er zijn ook velen die zelf hebben meegemaakt wat oorlog betekent en tot op heden met de vreselijke herinneringen daaraan moeten leven. 

Daarom herdenken we op 4 mei degenen die de Tweede Wereldoorlog niet overleefd hebben doordat ze anders waren: Joden, Sinti en Roma, communisten, medemensen met een andere geaardheid of medemensen met beperkingen. Maar we herdenken ook de slachtoffers van alle oorlogen daarna. Zij waren iemands grootouder, ouder, kind, kleinkind, broer of zus… We herdenken ook hen die hun leven gaven voor onze vrijheid, in krijgsdienst of als verzetsstrijder. In de Tweede Wereldoorlog of de oorlogen daarna. Onze eeuwige dankbaarheid gaat naar hen uit. 

Ondanks de bijzondere omstandigheden is het ook belangrijk onze vrijheid te vieren. Juist nu op het moment dat we ervan doordrongen zijn hoe belangrijk vrijheid voor ons is. Ook al zal 5 mei anders dan anders zijn, zonder grote festivals en bevrijdingslunches: zonder gezellig samen, zijn we ons nog bewuster van wat we voor elkaar betekenen. In gedachten kunnen we daardoor dichter bij elkaar zijn dan ooit.

J.N. de Zwart-Bloch,
Burgemeester