Samen of zelf openbaar groen onderhouden
Vindt u het leuk om de buurt mooier en fleuriger te maken? Geeft u zich dan op om een stukje openbaar groen in uw buurt te onderhouden. Dat kan een stukje grond rondom een boom zijn, een plantenbak, een plantsoentje, een hofje of speelplek. We noemen dit zelfbeheer. Zelfbeheer kan alleen of samen met bijvoorbeeld de buren. U kunt het hele jaar door een stuk groen onderhouden of als eenmalige actie.
Wie kan meedoen
Iedereen kan zich opgeven om openbaar groen te onderhouden. U als inwoner, een groep inwoners, een school of vereniging.
Aanmelden
Wilt u een stuk openbaar groen onderhouden, neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar ruimte@belcombinatie.nl.
Goed om te weten
Bijna al het openbaar groen in de straten is geschikt voor zelfbeheer. Er zijn wel spelregels. De belangrijkste zijn:
- Het groen moet openbaar toegankelijk blijven (bijvoorbeeld geen hek of haag er om) en er mag geen overlast ontstaan. Bijvoorbeeld door overhangende takken.
- Als u een stukje openbaar groen beheert dan ontvangt u daar geen vergoeding voor. Wij kunnen u wel af en toe ondersteunen met gereedschap, advies etc. Er is ook een klusaanhanger beschikbaar. Die kunt u gratis lenen. Erg handig als u met een groepje aan het werk gaat.
- Regelmatig controleren we of het terrein er netjes en volgens afspraak uitziet.
- Sommige gebieden komen alleen met speciale afspraken in aanmerking voor zelfbeheer. Parken, parkjes, grote groenzones, bijenlinten en bloemrijke bermen. Deze zijn de ‘ruggengraat’ van het openbaar groen. Het is belangrijk dat onderhoud en uiterlijk overal goed op elkaar is afgestemd. Wilt u toch een van deze gebieden onderhouden, laat het ons dan weten. Dan kijken we samen wat er mogelijk is.
- Bomen komen niet in aanmerking voor zelfbeheer. Voor bomen is professioneel beheer en veiligheidscontrole nodig.