Help de biodiversiteit in Blaricum, Eemnes en Laren

Wilt u meer doen voor de biodiversiteit in uw omgeving? De BEL gemeenten organiseren op 19 november een informatieavond.

Hoe haalt u vlinders naar uw tuin? Hoe helpt u andere tuineigenaren met het vergroenen van hun tuin? Hoeveel soorten vlinders kunnen in een tuin voorkomen? Kortom, hoe kunt u meer doen voor de biodiversiteit in uw omgeving? 

Op 19 november om 20.00 uur bent u welkom op de BEL biodiversiteitavond. Een avond met boeiende sprekers, interessante onderwerpen en volop netwerkmogelijkheden. Wilt u biodiversiteit in uw eigen omgeving vooruithelpen? Dan is deze avond voor u! 

Locatie: BEL-kantoor, Zuidersingel 1, Eemnes

Datum: dinsdag 19 november 20.00 uur, koffie en thee vanaf 19.30 uur

Sprekers

De volgende sprekers nemen tijdens deze avond de aanwezigen mee in de wereld van biodiversiteit in de tuin.

  • Pascal Huybers (Vlinder- en Libellenwerkgroep ’t Gooi): Help de vlinder!

Pascal Huybers geeft een presentatie over vlinders, hun levenscyclus, welke planten belangrijk zijn voor vlinders en rupsen. Ook vertelt hij wat u nog meer kan doen om uw tuin of een plantsoen geschikt te maken voor vlinders. Vlinders hebben het moeilijk, en hebben onze hulp nodig! 

Pascal is coördinator van Vlinder en Libellenwerkgroep 't Gooi en werkt voor de Vlinderstichting. De werkgroep telt elk jaar alle vlinders of libellen op bepaalde plekken. Op deze manier kunnen we zien hoe het gaat met deze soorten in Nederland.

  • Sanne van de Graaf (Steenbreek): Hoe krijgt u tuineigenaren mee in het vergroenen?

Sanne van de Graaf vertelt over een onderzoek naar de motivatie van tuineigenaren om hun tuinen te vergroenen. Zij zoomt in op de vraag "Hoe krijgt u tuineigenaren mee in het vergroenen".

Sanne is adviseur bij Steenbreek. Deze stichting wil onnodige verharding door stenen of tegels in tuinen en straten tegengaan om zo de biodiversiteit te vergroten. Ze organiseert activiteiten, geeft informatie, en werkt onder andere samen met inwoners, gemeenten, woningcorporaties en het bedrijfsleven om de biodiversiteit in Nederland een handje te helpen.

  • Luc Hoogenstein (ecoloog): Mijn 1000 soorten tuin

Luc Hoogenstein ging de uitdaging aan om in één jaar 1000 soorten dieren en planten in zijn tuin in Utrecht waar te nemen. Door de coronapandemie was hij gedwongen om thuis te werken. Om zijn natuurbehoefte te vervullen ging hij in zijn pauzes opzoek naar beestjes en plantjes in zijn eigen tuin. Deze zoektocht liep uit de hand en overtrof zijn stoutste verwachting, zowel qua aantal soorten als qua bijzondere waarnemingen. Luc vertelt hier meer over in een lezing vol leuke verhalen, anekdotes en natuurfoto’s uit eigen Utrechtse tuin.

Luc is bioloog, tv-presentator, prijswinnend natuurfotograaf en schrijver van het boek ‘Mijn 1000 soortentuin‘. Hij heeft onder andere gewerkt bij de Vogelbescherming en Natuurmonumenten en is momenteel werkzaam in de duurzame energiesector.

Wat is biodiversiteit en wat kunnen we zelf bijdragen? 

Biodiversiteit is alles wat in de natuur bestaat. Wilde planten, insecten, vogels en veel andere dieren gaan achteruit en hebben het moeilijk. Voor natuurorganisaties is het behoud en herstel van biodiversiteit topprioriteit, maar bewoners en gemeenten kunnen ook veel doen. Bent u benieuwd wat u zelf kunt doen? Kom 19 november naar de informatieavond in het BEL kantoor. Geef u op door te mailen naar belbiodiversiteit@gmail.com.

Deze avond wordt georganiseerd door de Biodiversiteitscoalitie Blaricum, Eemnes en Laren: Hugo Weenen, Nelleke Bary en Michiel Korthals.