Crisisopvang vluchtelingen

De druk op de asielketen is groot. De asielzoekerscentra en noodopvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zitten overvol. Er zijn dringend extra opvanglocaties nodig. De gemeente Blaricum kreeg het verzoek van het COA om tijdelijk vluchtelingen op te vangen in het voormalig ziekenhuis Tergooi. Om dit mogelijk te maken heeft het college een omgevingsvergunning verleend om tijdelijk afwijkend gebruik tov het bestemmingsplan mogelijk te maken. Vanaf dinsdag 6 mei namen de eerste asielzoekers met verblijfsvergunning hun intrek op de nieuwe doorstroomlocatie.

Wethouder Joke Lanphen: “Ook wij voelen ons medeverantwoordelijk voor een goede opvang van vluchtelingen in Nederland. Op deze manier leveren we als gemeente een maatschappelijke bijdrage aan de landelijke opvang opgave. We hebben er alle vertrouwen in dat op basis van onze afspraken met het COA, de nieuwe bewoners een goede start kunnen maken voor hun tijdelijk verblijf in Tergooi, op weg naar hun toekomstige positie als inwoners van de Gooi en Vechtstreek en directe omgeving.”

Afspraken gemeente en het COA

De gemeente Blaricum en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben een aantal afspraken gemaakt over de tijdelijke opvang van maximaal 250 asielzoekers met verblijfsvergunning (statushouders) in het voormalige ziekenhuis Tergooi in Blaricum. Hierbij zijn de onderwerpen meegenomen die omwonenden hebben benoemd in persoonlijke gesprekken met burgemeester Barbara de Reijke en wethouder Joke Lanphen.

Afspraken met het COA:

  • er worden géén alleenreizende minderjarigen (amv-ers of ama’s) opgevangen
  • de 250 asielzoekers met verblijfsvergunning zijn zo veel mogelijk ‘gekoppeld’ aan gemeenten in de regio Gooi- en Vechtstreek, de gemeente Eemnes en eventueel gemeenten in de direct omliggende regio’s
  • de opvangtermijn eindigt op uiterlijk 1 juli 2026, zodat het terrein daarna beschikbaar is voor onder andere woningbouw
  • het COA is ook buiten kantooruren te bereiken, in geval van calamiteiten
  • de locatiebeheerder is aanspreekpersoon voor diverse onderwerpen
  • er wordt een klankbordgroep ingesteld met daarin vertegenwoordigers van verschillende belanghebbenden, waaronder omwonenden, om de ervaringen en eventuele aandachtspunten te bespreken.  

Communicatie omgeving

Het COA heeft in maart een informatieavond gehouden waar circa 30 omwonenden aanwezig waren. Locatiemanager Astrid de Vries stelde zichzelf en enkele teamleden voor en gaf een toelichting over de dagelijkse gang van zaken in een opvanglocatie. Er werden de nodige kritische vragen gesteld en beantwoord, naast de positieve reacties en suggesties. De inburgeringsconsulenten van de HBEL gemeenten lichtten toe hoe statushouders een intensief inburgeringsprogramma doorlopen. Hierbij staat kennismaken met de nieuwe omgeving en het leren van de Nederlandse taal en cultuur centraal. 

Sinds de ingebruikname van het pand zijn er regelmatig afstemmomenten geweest tussen het COA, de gemeente en omwonenden via de klankbordgroep. Hierin wordt de stand van zaken op de opvanglocatie gedeeld en worden vragen die in de buurt leven beantwoord. 
De burendag in september is goed bezocht, zo’n 68 belangstellenden kwamen op de koffie en gingen in gesprek met bewoners. De bewoners hadden lekkere hapjes gemaakt. 

Ervaringen eerste half jaar 

In november 2024 verblijven er 237 bewoners op deze locatie. De doorstroming gaat zoals verwacht redelijk snel. Zo’n 166 asielzoekers met verblijfsvergunning zijn inmiddels verhuisd naar een woning in een omliggende gemeente. Voor gezinnen zijn in deze regio meer woningen beschikbaar zijn. Daardoor zien we in de praktijk dat er op deze opvanglocatie relatief meer alleenreizende mannen verblijven, die in afwachting zijn van nareizende familieleden. Gezinnen, alleenreizende vrouwen en kinderen die samen reizen met een familielid zijn in de minderheid. Er verblijven géén minderjarige alleenreizende asielzoekers (amv-ers of ama’s). Deze samenstelling komt overeen met de vooraf gemaakt afspraken. 

De bewoners zijn alle dagen bezig met het inburgeringsprogramma en de NT2 taallessen, die op verschillende niveaus worden gegeven. Het beheersen van de Nederlandse taal is belangrijk om mee te kunnen doen, voor het krijgen van een baan of het volgen van onderwijs. Ook is er op de locatie een Meedoenbalie waar bewoners leren solliciteren en kunnen worden gekoppeld aan vrijwilligerswerk of vacatures in de buurt. 

Hoewel de algemene sfeer op de locatie goed is, leven de bewoners voortdurend in de onzekerheid óf en wanneer ze worden herenigd met hun familie die ze hebben achtergelaten in een onveilige omgeving.

Meer informatie 

We houden u op de hoogste van de laatste ontwikkelingen via onze gemeentewebsite. Wilt u er zeker van zijn dat u niets mist? U kunt zich dan opgeven door uw naam en (e-mail)adres door te geven via een mailbericht aan vluchtelingen@blaricum.nl. U wordt dan op onze e-mail lijst geplaatst en ontvangt dan een bericht als er nieuws op de website is geplaatst.
Het COA heeft op haar website een locatiepagina aangemaakt voor Blaricum. Daar vindt u meer informatie. Heeft u een aanbod voor de Meedoenbalie, vrijwilligerswerk of betaald werk? Stuur dan een mail naar het COA: blaricum@COA.nl.

Vrijwilligerswerk

Wilt u iets betekenen voor deze groep statushouders, uw nieuwe dorps- of streekgenoten? Dat kan! Neem contact op met het COA over de mogelijkheden die er zijn op deze locatie.