Blaricum, Kunststad van het jaar 2018

Eind 2017 won Blaricum de titel ‘Kunststad van het jaar 2018’. Het dorp doet er eer aan en organiseerde veel kunstzinnige en culturele evenementen en activiteiten voor jong en oud. Het thema van al deze activiteiten is ‘Heden en verleden’. Twee projecten lopen door in 2019 omdat we het jaar 2018 ook later zijn gestart.

Het gaat om de ontwerpwedstrijd voor Blaricumse kunstenaars om een relatiegeschenk voor de gemeente te ontwerpen en de kunst- fietsroute die in het voorjaar van 2019 plaats zal vinden.

2019: Ontwerpwedstrijd kunstenaars voor relatiegeschenk gemeente

Begin dit jaar organiseerde de gemeente een ontwerpwedstrijd onder kunstenaars om een relatiegeschenk te ontwerpen. De wedstrijd werd nog georganiseerd in het kader van Blaricum kunststad van het jaar. Maar liefst 14 kunstenaars dienden een ontwerp in. Op 15 april maakte burgemeester Joan de Zwart-Bloch het winnende ontwerp bekend.

2019: Kunst- fietsroute

Langs de kunstwerken in de openbare ruimte wordt in het voorjaar een kunst-fietsroute georganiseerd. Tijdens de fietsroute is er gelegenheid om te pauzeren bij een van de opengestelde ateliers van Blaricumse kunstenaars om hun kunstwerken te kunnen bekijken. Informatie over de kunstwerken in de openbare ruimte kunt u downloaden op uw smartphone. De app is te vinden op: appstore (voor Apple telefoons) en zoek op: Kunst in de openbare ruimte Blaricum of ga naar de Google Playstore (voor Android telefoons) en zoek op: Kunst in de openbare ruimte Blaricum.

Activiteiten in 2018

Het jaar 2018 stond bol van de kunst in Blaricum. Hieronder staat een korte samenvatting. Meer informatie per activiteit leest u opde pagina Overzicht activiteiten in 2018. Bekijk ook het foto overzicht

• Maart – september:  tentoonstelling bij de Historische Kring van de kunstenaar Klaas Fernhout.
  • Mei: de informatietegels bij kunstwerken en monumenten werden geplaatst. Op de tegels staat informatie over het betreffende kunstwerk. Een extra toegevoegde waarde voor de wandelaar/fietser en recreant.
  • Juni: de landelijke maand voor de amateurkunst: Iktoon. Amateurkunstenaars van Blaricum, Eemnes en Laren waren in de gelegenheid om hun kunstwerken te tonen voor de BEL Art tentoonstelling in de maand juni. De Iktoonmaand is afgesloten met een slotavond op 29 juni in ’t Spant in Bussum.
  • Juli: Blaricum Music Festival, een klassiek muziekfestival.
  • September: een ‘plein air’ kunstcafé, dit keer met het thema ‘heden en verleden’.
  • September: Atelierroute Blaricum.
  • Oktober: fotowedstrijd waarbij enthousiaste fotografen werden opgeroepen. Op een zonnige zondag gingen twintig (amateur)fotografen op pad om een foto te maken met als thema ‘heden en verleden’.
  • Oktober: kinderkunst scholenproject waarbij leerlingen van de Openbare school Blaricum, Bernardusschool en Katholieke basisschool De Pionier aan de slag gingen met professionele Blaricumse kunstenaars.
  • November: expositie tentoonstelling ‘Heden en Verleden’.
  • November: inspiratiesessie kunstdorpen in het Singer.
  • November: expositie ‘Kunst dat raakt je‘. Een expositie met als doel om mensen te raken en met hun kunst te verbinden door Blaricumse kunstenaars.
  • November: bedankborrel om de groep enthousiaste vrijwilligers die zich heeft ingezet om de diverse evenementen in het kader van ‘kunststad van het jaar’ te laten slagen.