Overzicht activiteiten in 2018

Eind 2017 won Blaricum de titel ‘Kunststad van het jaar 2018’. Het dorp doet er eer aan en organiseerde veel kunstzinnige en culturele evenementen en activiteiten voor jong en oud. Op deze pagina staat een overzicht van deze activiteiten.

2018: Plaatsing informatietegels bij kunstwerken en monumenten

In mei 2018 is het bedrijf Kunstwacht B.V. gestart met het plaatsen van informatietegels bij de kunstwerken in de openbare ruimte. Hierop staat relevante informatie over het kunstwerk. Dit is een extra toegevoegde waarde voor de wandelaar/fietser en recreant. Alle informatietegels in de BELgemeenten zijn inmiddels geplaatst.

2018: Activiteiten Historische Kring

De Europese Commissie heeft 2018 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het erfgoed. Uiteraard is dit onderwerp niet ongemerkt aan Blaricum voorbij gegaan. Van 24 maart tot en met 22 september was bij de Historische Kring een tentoonstelling te zien van de kunstenaar Klaas Fernhout. Hij werd bekend door zijn landschappen en portretten. Ook hield De Historische Kring in 2018 een tentoonstelling van winkels van vroeger. Foto’s en voorwerpen uit die tijd waren te bezichtigen.

2018: Iktoon

Blaricum creëert ook ruimte voor de amateurkunstenaar. De landelijke maand voor de amateurkunst werd in 2017 voor het eerst gehouden in de Belgemeenten. Ook in 2018 ontvingen de verenigingen die zich bezighouden met kunst en cultuur een uitnodiging. Net als vorig jaar kregen amateurkunstenaars van Blaricum, Eemnes en Laren de gelegenheid om hun kunstwerken te tonen voor de BEL Art tentoonstelling in de maand juni. De Iktoonmaand is afgesloten met een slotavond op 29 juni in ’t Spant in Bussum.

2018: Blaricum Music Festival (5 juli tot en met 8 juli)

Peter Santa (woonachtig in Blaricum) en directeur van Codacopa Music Management startte in samenwerking met een aantal partners en sponsoren een klassiek muziekfestival op. Peter heeft vooraanstaande musici weten te contracteren om in de dorpskerk in Blaricum te komen optreden. Ook werd een cateringbedrijf ingehuurd zodat de mogelijkheid geboden werd om een drankje en een hapje te nuttigen in de pauze of na een concert. En er werd een tentoonstelling gepresenteerd over het leven en werk van de beroemde Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari; een aantal kostbare violen was te bezichtigen. Wij kunnen hieruit concluderen dat het festival een succes was; Peter Santa is voornemens om dit festival volgend jaar te laten terugkeren.

2018: Kunstcafé (12 september)

In september werd een ‘plein air’ kunstcafé georganiseerd, dit keer met het thema ‘heden en verleden’. Artiesten waren onder meer Bas Menninga en The Swinging Seniors. De locatie van dit kunstcafé werd gehouden bij de muziektent in het dorp.

2018: Atelierroute Blaricum (28 september tot en met 30 september)

Dit jaar vond wederom een atelierroute plaats in Blaricum Dorp, Blaricum Bijvanck en de Blaricummermeent. Deze werd op vrijdag 28 september in de aspergeboerderij geopend door de burgemeester, die een groot kunstwerk kreeg aangeboden samengesteld uit kunstwerkjes van alle Blaricumse kunstenaars in het kader van ‘Blaricum, kunststad van het jaar 2018’. De atelierroute was een overweldigend succes, mede door het mooie weer.

2018: Fotowedstrijd (7 oktober)

Enthousiaste fotografen werden opgeroepen om mee te doen aan deze ludieke wedstrijd. Op deze zonnige zondag gingen twintig (amateur)fotografen op pad om een foto te maken met als thema ‘heden en verleden’. De aftrap van de wedstrijd en de prijsuitreiking vond plaats in de aspergeboerderij. De winnende foto’s werden op diezelfde dag beoordeeld door een deskundige jury. De eerste, tweede en derde prijs, en de kinderprijs werden uitgereikt door wethouder Liesbeth Boersen.

2018: Kinderkunst scholenproject (12 oktober)

Leerlingen van de Openbare school Blaricum, Bernardusschool en Katholieke basisschool De Pionier gingen aan de slag met professionele Blaricumse kunstenaars. De leerlingen van de OBB maakten een ‘Big Draw’ (grote tekening op de grond) en de Bernardusschool maakten een canon van de geschiedenis. Hun werklocatie was de boerderij van boer Willem op de Eemnesserweg 15. Op 12 oktober hebben deze twee scholen een expositie gehouden voor ouders, opa’s en oma’s en zusjes en broertjes; ook weer op de boerderij. Deze expositie werd op feestelijke wijze geopend door wethouder Gerard Knoop. De leerlingen van De Pionier gingen op school aan de slag met verschillende disciplines in de ‘De Stijl’. Maar liefst vijf kunstenaars slaagden erin samen met de leerlingen iets bijzonders neer te zetten. Ook door deze school werd een expositie gehouden voor overige familieleden. Deze expositie, gehouden in de hal van de school, werd op bijzondere wijze geopend door wethouder Anne-Marie Kennis en een ‘echte Blaricumse dame’ in klederdracht, Linda Eggenkamp. De materialen voor de kunstwerken en de drankjes en hapjes tijdens de expositie zijn gesponsord door Albert Heijn Blaricum.

2018: Expositie tentoonstelling ‘Heden en Verleden’ opening op 9 november

In 2017 deed Blaricum mee aan de landelijke kunstweek van stichting kunstweek. In die week is een tentoonstelling van Bob ten Hoope geopend onder veel belangstelling. In 2018 deed Blaricum weer mee met deze landelijke kunstweek. Een aantal kunstwerken is voor een lange periode opgeslagen in depots. Dat is zonde. Hierbij is het idee ontstaan om tijdens de kunstweek 2018 deze kunstwerken te exposeren in het thema ‘heden en verleden’. De werken van Bob Ten Hoope die voorheen in het gemeentehuis hingen, zijn tijdelijk in het depot opgeslagen. Begin van de kunstweek was een mooi moment voor de lancering van deze expositie. Tijdens de opening heeft Diana Kostman, lid van de kunstcommissie Blaricum, een presentatie gehouden over het kinderkunst scholenproject.

2018: Samenwerking Gooi en Vechtstreek, inspiratiesessie op 19 november

De werkgroep C.E.R.T. (programma voor cultuur, erfgoed, recreatie en toerisme) bereidde in 2018 vijf inspiratiesessies voor. De inspiratiesessie kunstdorpen vond plaats op 19 november in het Singer. De kunstdorpen Laren en Blaricum waren hierbij vertegenwoordigd. Stakeholders zoals instellingen, kunstorganisaties, musea en ondernemers waren uitgenodigd deel te nemen. Belangrijkste doel van deze bijeenkomsten is, dat vertegenwoordigers uit diverse organisaties elkaar ontmoeten en geïnformeerd worden over elkaars mogelijkheden en kansen voor de ontwikkeling van kwaliteit in hun gebied. Hierbij staat niet één gemeente centraal, maar de historisch gegroeide gezamenlijke kwaliteit van een gebied/plek in de regio.

2018: Expositie ‘Kunst dat raakt je‘ 24 en 25 november

Een aantal Blaricumse kunstenaars organiseerde  in het kader van ‘Blaricum, Kunststad van het jaar’ een expositie. Deze expositie had als doel mensen te raken en met hun kunst te verbinden. Tevens werden de werken te koop aangeboden.

2018: Bedankborrel ‘Kunststad van het jaar 2018’ 28 november

Een groep enthousiaste vrijwilligers heeft zich ingezet om de diverse evenementen in het kader van ‘kunststad van het jaar’ te laten slagen. De gemeente is hen dan ook erg dankbaar en wil deze groep hiervoor bedanken in de vorm van een borrel. Op deze manier kan er gezellig nagepraat worden onder het genot van een hapje en drankje. Tevens kregen de betrokken vrijwilligers een speld; deze speld is een replica van de prijs die de gemeente Blaricum vorig jaar van stichting Kunstweek heeft mogen ontvangen.