De eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt in de periode mei-juli voor en leeft in eiken. De brandharen van de rupsen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren. Bijvoorbeeld jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of luchtwegen.

Ziet u eikenprocessierupsen? Laat het ons weten!

Ziet u in de openbare ruimte de eikenprocessierups? Dan kunt u dit melden via het formulier melding openbare ruimte
Selecteer ‘Gemeente Groen’ en vervolgens ‘Zieke, dode bomen en plagen’ bij de vraag Waar gaat uw melding over? De gemeente maakt de afweging of het betreffende nest opgeruimd moet worden.

Zo herkent u de eikenprocessierups

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen. ’s Nachts gaat de eikenprocessierups in optocht (processie) op zoek naar voedsel (eikenbladeren).

Eikenprocessierups
 

Houd uw hond aangelijnd

De brandharen zijn ook gevaarlijk voor dieren. Vooral honden kunnen last krijgen van branderige ogen en geïrriteerde luchtwegen. Houd daarom uw hond aangelijnd, beter is om even een andere route te nemen.

Hoe voorkomt u klachten en wat u kunt doen als u klachten heeft

Natuurlijk is het beste om gebieden waar nu de eikenprocessierups zit, even te mijden. Bedek anders hals, arm en benen bij een bezoek aan een natuurgebied met eikenprocessierupsen, en ga niet op de grond zitten. Bent u in aanraking gekomen met de rupsen, ga dan niet krabben maar was of spoel de huid en ogen goed met water. Was ook uw kleren, liefst op 60 graden. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Bestrijding

De rupsen worden bestreden door de nesten weg te zuigen met een soort stofzuiger. De rupsen komen dan in een afgesloten box. Deze worden vervolgens als organisch afval verbrand. Afhankelijk van de plek waar het nest of de nesten zitten, kan de aannemer daar met een ladder bij of moet er een hoogwerker aan te pas komen.

Heeft u in uw eigen tuin te maken met eikenbomen met eikenprocessierupsen? Ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur een deskundig bedrijf in.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over de gevolgen en overlast door de eikenprocessierups? Kijk dan op www.rivm.nl onder eikenprocessierups.